Caixes Niu


Dissabte, maig 24 _ 2014
| Casal de Mira-solBiodiversitat

 
Projecte portat a terme per Núria Benet i Eduard Viver i l’Escola Catalunya

L’àmbit de la biodiversitat es treballa des de la proposta “Caixes niu”. Una proposta planteja la construcció i col·locació de caixes niu com a mesura per afavorir la presència d’aus insectívores al nostre barri. Unes accions senzilles a l’abast de tothom que persegueixen l’objectiu de millorar la biodiversitat local tenint cura de la fauna autòctona, alhora que posen de manifest la nostra convivència amb d’altres éssers vius. Finalment, el projecte vol donar un pas més, convertint aquestes caixes niu en autèntiques obres d’art a través del treball plàstic, com a mesura per aportar elements artístics a l’espai públic capaços d’abocar i transmetre valors mediambientals i estètics.

 

1ª Sessió
Iniciem el treball sobre la biodiversitat des de les “Caixes Niu” amb Núria Benet i Eduard Viver i l’Escola Catalunya

Hem iniciat el treball sobre la biodiversitat amb el projecte de ”Caixes niu”. Ens hem reunit la Marina Casals de l’equip de FesCamp; la Lada Hortal i la Mercè Duran, mestres de l’escola Catalunya; i la Núria Benet i l’Eduard Viver, l’equip artístic i naturalista que condueix la proposta.

La proposta reflexiona sobre la biodiversitat del barri a través de les aus insectívores, considerades unes espècies protegides d’alt valor natural i que representen el millor insecticida natural per combatre els mosquits i altres insectes. La proposta planteja la construcció i col·locació de caixes niu com a mesura per afavorir la seva presència al nostre barri, accions senzilles a l’abast de tothom que poden fer de Mira-sol un hàbitat idoni per a la Mallerenga Carbonera i d’altres insectívors. Finalment, el projecte vol donar un pas més, convertint aquestes caixes niu en autèntiques obres artístiques a través del treball plàstic, com a mesura per aportar elements artístics a l’espai públic capaços d’abocar i transmetre valors.

En aquesta primera trobada hem concretat un conjunt d’accions a desenvolupar amb els alumnes de cinquè: un treball a l’aula d’aproximació a la Mallerenga Carbonera; un taller de natura on s’aprofundirà en les aus, les seves problemàtiques i les mesures que poden afavorir la seva presència; un taller de construcció de caixes niu i menjadores; i finalment, un taller creatiu on, amb materials naturals recollits entre tots, es donarà un acabat artístic i mimètic a les caixes niu. Tot un itinerari d’activitats que pretén conscienciar i empoderar als nens i nenes per tal d’incidir sobre la biodiversitat al nostre barri.

La col·locació de les caixes niu acabarà marcant un recorregut pel barri, que permetrà fer un seguiment per part d’alumnes i veïns per tal de tenir informació de les nidificacions i efectuar un manteniment de les caixes. Un plantejament que obre les portes a possibles altres activitats al barri i a l’escola relacionades amb l’estudi de les aus i l’aproximació al nostre entorn natural.

En definitiva, la proposta persegueix l’objectiu de revaloritzar el patrimoni natural local amb la implementació de caixes niu per a la Mallerenga Carbonera, i des d’aquesta acció iniciada a l’Escola Catalunya i al FesCamp es pretén transmetre als veïns i veïnes la necessitat de cuidar la nostra fauna autòctona per millorar la nostra qualitat de vida.

 

2ª Sessió
A l’Escola Catalunya es comença a treballar!

Els alumnes de 5è ja han començat a treballar per afavorir la presència de la Mallerenga Carbonera al barri de Mira-sol. Ben aviat les caixes niu i les menjadores seran espais d’acollida d’aquests meravellosos insectívors! La Nuria Benet ens explica com ha anat:

La primera jornada del projecte “Caixes niu artístiques”, ha començat amb una bona dosi d’il.lusió i entusiasme per part de tots els que hi formàvem part.
L’Eduard, el nostre naturalista, ha fet una molt bona presentació del “què, qui, i com” de les caixes niu. Hem conegut la mallerenga carbonera, el seu cant i de quines han de ser les condicions idònies de la Caixa niu que li construirem i que li ha de servir de llar. Posteriorment ens hem posat mans a l’obra, en grups petits i treballant en equip. A l’acabar la sessió teníem enllestides les 5 primeres caixes niu i vàries menjadores que hem fet enfilant cacahuets. Tot un èxit!!
 

 

3ª Sessió
Sorres, escorçes i llavors de tota mena a disposició dels joves artistes!

Els alumnes de 5è continuent treballant de valent. Ara estan en plè procés creatiu amb les caixes niu. No us perdeu els resultats finals, unes autèntiques obres d’art que s’integraran als arbres del barri!
 

 

3ª Sessió
La creativitat i el treball al taller no s’atura… 10 caixes niu artístiques!

Després de fer molta feina al taller de l’escola: ja estan enllestides les 10 caixes niu artístiques! Espais d’acollida de les mallerengues i alhora peces artístiques que embelliran el barri. Un projecte amb molt a dir i expressar!
 

 

Vols saber-ne més?

Visita la web dels agents implicats:
Núria Benet
Eduard Viver
Escola Catalunya