La Terra ens mou


Dissabte, Mai 24 _ 2014
| Casal de Mira-solMemòria Rural

 
Projecte portat a terme per Lawu i l’Assocació de Veïns Sant Joan de Mira-sol

L’àmbit de la memòria rural es treballa des de la proposta “La terra ens mou”. Un treball que planteja transformar la percepció del lloc a partir de la reflexió sobre el passat rural de Mira-sol, i la seva relació amb la realitat actual. La proposta es concreta a través d’un acció al solar adjunt al Casal de Mira-sol, generant una escenografia amb la terra, els arbres i els murs del Casal. L’acció combinarà el moviment, la veu, l’escultura i el mural. Tot un seguit d’elements que sorgiran d’un procés de reflexió col·lectiva desenvolupada a partir dels records i la memòria dels veïns, dels objectes del passat, de les imatges i relats històrics del barri, i des de les preexistències i convivències actuals amb el verd i el món rural.

 

1ª Sessió
Comencem a treballar la Memòria rural amb “La terra ens mou” amb Lawu i l’AAVV Sant Joan de Mira-sol

Ja hem fet la primera trobada entre FesCamp, la AAVV Sant Joan de Mira-sol i el col·lectiu Lawu. La trobada al Casal entre 19 i 21h el dijous 27 de març, ha estat ja tota una sessió de treball, on hem començat a explorar quina és la memòria rural de Mira-sol.

Érem en Josep Mª, la Sole, la Imma i el Miquel de la Associació de Veïns, la Marta i la Marina de l’equip de FesCamp, i la Montse artista del col·lectiu Lawu. De la conversa que hem mantingut hem anat dibuixant una història del Mira-sol rural, un mosaic a partir de les imatges que cada un de nosaltres té del passat rural de Mira-sol.

Una memòria que recorda tres masies, camps de blat i vinyes, arbres fruiters i ametllers, remats d’ovelles i vaques lleteres, aiguamolls i rieres, i horts. Tot aquest entorn rural que ha conviscut entre parcel·les i petites cases humils des dels anys 50, i s’ha anat veient reduït per un creixement urbà continuat fins al dia d’avui. Una memòria que no està absenta d’una certa nostàlgia i va acompanyada d’unes reflexions i lluites per defensar un entorn digne, sà i de qualitat, i una proximitat a l’entorn natural.

Així doncs, la relació de Mira-sol amb la ruralitat recull un passat, un present i un futur, tots tres moments diferents i oposats, que es relacionen a partir d’un mateix desig de contacte amb el verd, la natura i l’aire net. El procés de treball vol embellir el lloc, donant-li un sentit i reivindicant la seva vessant verda.

Aquest procés de treball iniciat continuarà a través de l’exploració de l’entorn i els retalls rurals encara presents en l’actualitat, de la cerca de documents gràfics i de la construcció de relats personals i conjunts. Ens anirem trobant al Casal, veïns i artistes, generant noves ocasions de reflexió col·lectiva i cercant aquest missatge que comuniqui i expressi aquesta memòria rural de Mira-sol des del moviment, la imatge i la paraula.

Concretament, el dissabte 5 d’abril al matí i el divendres 25 d’abril ens trobarem al Casal, i continuarem dibuixant aquest procés creatiu.

 

2ª Sessió
Treball sobre el terreny de l’equip Lawu

Al llarg del matí la Montse i l’Anna han estat trepitjant, sentint i escoltant el terreny del costat del Casal. Alhora a través de fotografies antigues  i textos han continuat aproximant-se a la memòria rural de Mira-sol.

 

 

3ª Sessió
Nova trobada entre artistes i veïns: objectes, records, moviment i música!

El mati de dissabte en fet molt Camp al solar del Casal Mira-sol. Entre l’Agustina, en Josep Maria, el Jaume i el Kim hem recollit objectes que ens evoquen ruralitat, hem fet memòria del Mira-sol rural, i juntament amb la  Montse i l’Anna hem estat sentint el lloc i planificant l’acció del 24.
Al llarg de tot el matí el moviment i la música han anant despertant la terra i la memòria del lloc, tota una experiència pels sentits! Prepareu-vos per l’acció del 24, no es repetirà!
 

 

Vols saber-ne més?

Visita la web dels agents implicats:
Lawu
Assocació de Veïns Sant Joan de Mira-sol (no disponible)