El bosc comestible


Dissabte, Mai 09 _ 2015
| Casal de Mira-sol


Un projecte d’Alessandro Ardovini, Marc Salvador i l’Associació de Veïns la Serreta Bosc d’en Saladrigues

El projecte pretén facilitar la creació i manteniment d’un bosc comestible per a les generacions d’avui i sobretot pels que venen demà. Un bosc que proporcionarà aliment als habitants de La Serreta tant humans con animals. És la funció intrínseca d’un bosc. Cada arbre, arbust o planta que integrem a l’entorn durà el nom a mode educatiu, i tindrà un padrí que s’encarregarà de vigilar que creixi degudament. Gràcies a la implicació dels veïns de la AAVV de la Serreta Bosc d’en Saladrigues i qualsevol persona o entitat que l’interessi participar, aquest bosc anirà creixent com un espai de producció, aprenentatge i trobada.

 

1a Sessió
Definició del projecte entre artista, agent i FesCamp. Dimecres 11 de febrer de 2015

Al Casal Mira-sol ens reunim per primera vegada la Marina i el Kim de l’equip FesCamp, el Pedro Gómez de la Associació de Veïns la Serreta Bosc d’en Saladrigues, i el Marc Salvador que, juntament amb l’Alessandro Ardovini, formen l’equip de permacultors que porten endavant el projecte.

Després de les presentacions i d’esbossar el marc del FesCamp, el Marc aporta una primera classe sobre què és un Bosc Comestible i la complexitat dels 7 nivells d’espècies que acull; el Pedro, per la seva banda, situa el projecte en l’àmbit escollit per l’AAVV dins l’Anella Verda de la Serreta, tan a nivell físic com humà, doncs les veïnes i veïns estan cridats a tenir un paper crucial en el desenvolupament d’aquest bosc..

 

2a Sessió
Passejada i trobada amb els veïns al Bosc. Diumenge 22 de febrer de 2015

Després d’una primera sessió entorn a una taula, ara toca trepitjar el lloc. Sortint de l’Estació de ferrocarrils de Valldoreix, el Marc, l’Alessandro, un grup força nombrós de veïns i la Marta i el Kim del FesCamp, emprenen el camí cap el tram de la Riera de’n Saladrigues que queda entre el carrer Arboç i el carrer Albercoc. Pel camí ja es posen de manifest punts de sintonia i també alguns desencontres, tot nou projecte és també un procés de mediació entre els interessos de totes les parts.

El pas per la riera no és senzill, el camí passa per una llera bastant accidentada i en alguns punts damnada per residus que certament no haurien d’haver anat a parar en aquell lloc. El traçat d’un camí acceptable i la reconducció de les aigües que contaminen la riera són, sens dubte, un dels punts centrals del projecte.

El bosc és ja una mica comestible, tan per les especies que pocs de nosaltres sabíem que es poden menjar -com ens fan saber l’Alessandro i el Marc-, com per l’acció de l’Isidre, un veí molt actiu en el manteniment i la introducció de nous arbres amb fruits comestibles; els porcs senglars -visitants habituals del bosc- i l’erosió que causa l’escorrentia són aspectes que ja preocupen i ocupen el temps dels qui es cuiden d’aquest trosset de natura.

La visita també dóna peu a la intervenció d’alguns veïns que viuen a tocar de la riera i que se sorprenen del nombre de persones que avui s’han apropat fins allà; és moment d’explicar el projecte i d’escoltar també la història del lloc per part d’aquells que l’han viscuda en les darreres dècades.

Finalment, l’Isidre ens convida a la seva terrassa per asseure’ns de nou, ara que ja hem copsat noves dimensions de la iniciativa proposada. Es discuteix entorn al projecte com a camí i com a espai de bosc, dos aspectes que no necessàriament han d’anar units i que presenten circumstàncies diferents, amb “tempos” també diferents, tan a nivell tècnic com social. Es parla de fongs, plantes, arbres, i de senglars, com no podia ser d’altra manera; som a les portes de Collserola, el massís dels senglars…

3a Sessió
Il·lustrant el bosc. Dilluns 23 de març de 2015

A l’equip de treball s’incorpora el Marc Giménez, estudiant d’il·lustració en pràctiques de l’Escola d’Art de Sant Cugat del Vallès.

Benvingut Marc, i gràcies per aquesta bellesa!

Ja tenim 10 dibuixos de les espècies que es volen introduir al bosc: Topinambur, Sauc, Bambú, Vetiver, Menta, Melisa, Fonoll, Pomera, Perera, Cirerer, Prunera, Elaeagnus Multiflora, Avellaner, Consuelda, Alfals, Trèvol, Schisandra Chinensis, Vinya, Kiwi, Kiwinyo. Serviran per il·lustrar la Guia d’implantació i el projecte que estan desenvolupant els permacultors de l’equip.

S’ha d’agrair també aquesta col·laboració a la Marta Balaguer i al Quim Conca, perquè sense ells no hauria estat possible comptar amb el Marc a l’equip del Bosc comestible..


.

4a Sessió
Definició del projecte del bosc. Dimecres 25 de març de 2015

Al Casal de Valldoreix ens hem trobat l’Associació de Veïns la Serreta Bosc d’en Saladrigues, l’Alessandro i el Marc, i el Kim del FesCamp per acordar les últimes línies del projecte del bosc: quines espècies i quins plantejaments de gestió.

Un aspecte important planeja sobre la reunió, i és la necessitat d’atenció que demanen les especies introduïdes, doncs qualsevol canvi de dinàmica en l’espai del bosc requereix certa dedicació per part de les persones que hi estan al darrera. Així és al projecte de Bosc comestible de la Vall de Can Masdeu que els permacultors de l’equip estan desenvolupant en l’actualitat.

Aquesta necessitat de tot nou bosc comestible s’ha de alinear amb la capacitat de convocatòria de l’associació, per tal de mobilitzar el suficient número de persones que asseguri la pervivència de les noves espècies.

En cas de no poder assolir aquest nivell de cura i que certes especies no puguin ser introduïdes amb garanties, caldrà adoptar estratègies alternatives que permetin que les funcions d’aquestes plantes siguin resoltes per altres sistemes.