Nature Paradise


Dissabte, Mai 09 _ 2015
| Casal de Mira-sol


 

Un projecte de Joana Calsamiglia, l’Ortiga i del Pla de Transició al Treball Sant Cugat del Vallès

La proposta planteja incidir en l’augment de la biodiversitat de l’hort com a mecanisme per fomentar l’equilibri entre els éssers vius que hi habiten i per prevenir l’aparició de plagues. A través de dues instal·lacions “L’hotel d’insectes” i “Els calaixos de la diversitat” es vol atreure insectes beneficiosos per l’hort, i alhora mostrar la gran importància d’aconseguir un equilibri entre les diferents espècies d’un ecosistema, exemplificant-ho amb la representació a petita escala d’un sistema agrícola basat en el monocultiu, amb una biodiversitat pobre i per tant, més susceptible a patir plagues; i un altre basat en el policultiu, amb més biodiversitat i més resistència a les adversitats.

El Dissabte 9 de maig de 2015 ens vam endinsar al Nature Paradise, on vam descobrir la importància de la biodiversitat a l’hort i als nostres entorns: necessitem els insectes per viure! I entre tots vam ajudar a acabar un hotel per a que hi visquin comodament, i siguin veïns nostres!
Ara, des de l’hort formatiu del Casal de Mira-sol

Procés de treball gener-maig 2015

 

1a Sessió
Definició del projecte entre artista, agent i FesCamp. Dimecres 11 de febrer de 2015.

Ens trobem al Casal de Mira-sol el Kim i la Marina de FesCamp, la Montse del Pla de Transició al Treball, i la Joana, l’artista que dirigeix el projecte.

El procés de treball es desenvoluparà amb els alumnes des de febrer fins a maig, i culminarà amb dues instal·lacions que mostraran la importància dels insectes i de la biodiversitat a l’hort. Aquestes instal·lacions es realitzaran amb materials reciclats, estaran acompanyades de dos panells explicatius elaborats i dissenyats per l’alumnat, i perduraran a l’hort formatiu.

La participació dels veïns es concreta a través d’una crida porta a porta pel barri i una demanda a les escoles per a que ens ajudin en la recol·lecció de materials per a les dues instal·lacions (branques, pedres,…). Aquest material es col·locarà a la instal·lació a través de l’acció final, en la qual s’acabarà de donar forma i vida a les habitacions d’aquest peculiar hotel.

 

2a Sessió
Construcció de l’hotel d’insectes i les calaixeres

Un alumne del PFI-PTT ens explica el treball que han desenvolupat per construir dues instal·lacions:

“Al PFI-PTT de Mira Sol, estem fent un hotel d’insectes, està en plena construcció. Hem fet servir palets, caixes, un armari i tot el que és material de construcció: martell, moladora, alicates… Hem desmuntat les caixes i els palets, per fer l’estructura de l’hotel d’insectes. Serà una estructura rectangular. Això ho fem per el FesCamp que és un festival destinat a millorar la consciència mediambiental i la relació entre els veïns de Mira-Sol a través de l’art. La finalitat de l’hotel és posar-lo a l’hort per tal d’atreure insectes de diverses menes, que ajudin a la millora de la biodiversitat de l’hort, al control de plagues i a la pol·linització de les plantes.”

A continuació afegim imatges del que ha estat la sessió de treball:

3a Sessió
Sessió teòrica sobre la diversitat a l’hort.

Part de la feina ha estat teòrica. A través de coneixer la importància de la diversitat i biodiversitat a l’hort. Alhora s’ha escollit entre tots el nom i lema del projecte, i s’ha fet el disseny i il·lustracions dels panells explicatius.

 

4a Sessió i altres. Muntatge de l’hotel d’insectes i les calaixeres de la biodiversitat

La feina no ha parat, i les instal·lacions estan gairebé enllestides. A continuació teniu algunes imatges i els comentaris que ens fan arribar Abdel, Jonathan i Efraïm:

“Aquest trimestre estem tenint molta feina. Hem estat fent el Natural Paradise i durant molts dies hem estat construint una caseta de fusta i arreglant unes calaixeres. Hem pintat les calaixeres, les hem decorat i poc a poc sembla que la feina ja s’està acabant.

La funció que tindrà la caseta és de que serà un petit hotel d’insectes. Un lloc on els insectes beneficiosos de l’hort, abelles, libèl·lules i d’altres… vindran atrets per que hi trobaran un lloc on viure i alimentar-se. Amb les calaixeres estem fomentant la biodiversitat i d’aquesta manera estem aconseguint que les hortalisses que tinguem a l’hort tinguin menys possibilitats de tenir una plaga.”

5a Sessió
Muntatge final de l’hotel de les instal·lacions de Nature Paradise!

“Ahir vam fer primer l’hotel d’insectes, alguns vam envernissar el que faltava mentre uns altres es dedicaven a tallar i a col·locar pals, escorces, pedres, troncs, totxanes… Quatre de nosaltres vam estar tallant 114 pals amb les tisores de podar!

Quan vam acabar de pintar ens vam anar posant els materials que tocaven a cada lloc de l’hotel que seran les habitacions on vindran els diferents insectes: les aranyes, els llangardaixos, les formigues. Aquestes habitacions els hi serviran com a lloc de refugi, o per a posar-hi els ous, o per venir a menjar.

Amb les calaixeres vam estar decorant els costats. Una la vam pintar de blanc i l’altre la vam pintar de colorins fent unes flors i insectes amb la tècnica del tampó amb esponges.

Va ser una jornada molt completa en la que vam treballar molt i ja estem casi enllestint la feina. N’estem molt contents!”

Per Jonathan, Abdel i Adrià.