Walk & Talk Mira-sol


Dissabte, Mai 09 _ 2015
| Casal de Mira-sol


Un projecte d’Edu Comelles i l’Associació de Veïns Sant Joan de Mira-sol

Un documental sonor basat en el moviment, en l’acte de caminar i parlar. El projecte planteja reflexionar entorn la reivindicació històrica de la piscina pública alhora que permet re-descobrir el Barri a través de l’escolta. Aquest projecte es presenta com un seguit d’entrevistes-passejades sonores amb veïns del Barri de Mira-sol, pensades per a ser escoltades mentre es recorren els carrers del Barri. La idea del projecte pretén realitzar una cartografia sonora basada en la memòria col·lectiva dels veïns al voltant de la temàtica de l’aigua i el lleure que pugui ser escoltada a través d’auriculars mentre es passeja pel barri i se’n recorren els carrers. El resultat el conformaran 4 passejades sonores per quatre recorreguts diferents pel barri..

 

Les rieres

Recorregut que ressegueix la Riera de Can Cabassa des del Tanatori fins a les pistes de Mas Gener. Un espai verd dins del barri amb un alt valor paisatgístic, ambiental i veïnal.

Conversa de Miquel Biosca (veí de Mira-sol i membre de l’AAVV Sant Joan de Mira-sol) i Elena Albareda (investigadora de la gestió de l’aigua al territori)..

 

La piscina històrica de Mas Gener

Recorregut que trasncórrer pels voltants del restaurant Mas Gener, els seus carrers, camps i antigues construccions agrícoles. Un espai que permet conèixer la història i misteris de l’aigua: antiga piscina pública, mines d’aigua subterrànea, aigua termal…

Conversa de Joan Sàbat (veí de Mas Gener) i Ignasi Mangue (historiador de l’aigua)..

 

Els orígens de Mira-sol

Recorregut que parteix de l’estació de FGC de Mira-sol, fins a trobar el bosc i la bassa de Can Gatxet. Llocs estratègics per entendre quins són els orígens del barri.

Conversa de Joaquim Mallach, Jordi Martí  i Joaquim Muñoz (veïns de l’entorn de la Bassa de Can Gatxet).

 

Les reivindicacions del barri

Passejada que recorre el barri i els espais que han protagonitzat les rehivindicacions històriques i actuals. Parteix del Bosc de Can Gatxet, passa per l’antiga Caserna, fins a arribar al Casal Mira-sol i el solar del futur equipament esportiu i la piscina pública.

Conversa amb Josep Maria Àngel i Jaume Massanès (veïns de Mira-sol i membres de l’AAVV Sant Joan de Mira-sol)…

 

Procés de treball gener-juliol 2015.

 

1a Sessió
Definició del projecte entre artista, agent i FesCamp. Divendres 13 de febrer de 2015

Al Casal de Mira-sol ens reunim la Marta, la Marina i el Kim de l’equip FesCamp, i la Sole, el Josep Maria, l’Elena, el Jaume, el lluís i l’Antonio de la Associació de veïns de Sant Joan de Mira-sol, i via skype des del País Basc l’Edu Comelles.

El projecte ha pres forma després d’exposar totes les opinions i punts de vista: Es realitzarà un documental sonor on es recolliran 4 diàlegs fruit de 4 passejades pel barri fetes per 8 persones. Els temes seran al voltant de la Bassa de Can Gatxet i la seva mina; la Riera de la Guinardera; les antigues piscines de Mas Gener i l’aigua Termal; i la futura piscina de Mira-sol. A través d’aquestes converses gravades es vol expressar també la singularitat del barri, contrastant mirades, records i vivències. Finalment, el material tindrà un llarg futur: per una banda al festival es realitzarà una instal·lació sonora, on el públic còmodament assegut a les butaques podrà escoltar amb els auriculars els diàlegs tot mirant les postals i els recorreguts al mapa; alhora al festival es vol realitzar un concert per a tot el públic a un espai exterior singular (4 altaveus serien el millor per reproduir l’efecte de so envoltant); i finalment es faran públics aquests materials sonors a través d’internet, a mode de audioguies, permetent que a posteriori, tot recorrent els carrers de Mira-sol, ens podrem traslladà al moment de les converses sobre l’aigua i el lleure al barri de Mira-sol.

La tècnica de gravació, tal com ha explicat l’Eduard, serà la clau per aconseguir un so envoltant que ens traslladi al mateix moment del diàleg. L’Edu es situarà entre les dues persones que conversen, i les anirà enregistrant amb uns micròfons que portarà a les seves pròpies orelles. Un mitjà molt poc intimidatori i molt discret per permetre una conversa espontània i relaxada.

Una feliç coincidència; l’Eduard ja coneix el barri de Mira-sol, i fins hi tot un dels seus projectes va situar-se al Puig Madrona!!

Ens envia un enllaç amb aquest projecte “Talaies Sonores” (web / video) i d’un altre projecte relacionat amb els safareigs.

 

2a Sessió
Sessió de gravacions. Divendres 20 de març de 2015

Al llarg de la tarda hem estat recorrent Mira-sol realitzant les gravacions a les 4 passejades.

Cada passejada ha desenvolupat un tema a través del diàleg entre dos veïns o experts, de la seva mà hem recorregut una part del barri i hem anat descobrint racons, històries i reivindicacions. Tot això ha estat acompanyat per l’Edu Comelles, que amb micròfons a les orelles, ho ha enregistrat tot.

A continuació us detallem cada una de les passejades:

Les rieres. Conversa de Miquel Biosca (veí de Mira-sol i membre de l’AAVV Sant Joan de Mira-sol) i Elena Albareda (investigadora de la gestió de l’aigua al territori). Hem resseguit la Riera de Can Cabassa des del Tanatori fins a les pistes de Mas Gener.

La piscina històrica de Mas Gener i les mines d’aigua. Conversa de Joan Sàbat (veí de Mas Gener) i Ignasi Mangue (historiador de l’aigua). Hem recorregut els voltants del restaurant Mas Gener, els seus carrers, camps i antigues construccions agrícoles.

Els orígens de Mira-sol i la bassa de Can Gatxet. Conversa de Joaquim Mallach, Jordi Martí  i Joaquim Muñoz (veïns de l’entorn de la Bassa de Can Gatxet). Hem sortit de l’estació de Mira-sol fins a trobar el bosc i la bassa de Can Gatxet.

Les reivindicacions del barri: El bosc de Can Gatxet, la Caserna, el Casal i la futura piscina pública. Conversa amb Josep Maria Àngel i Jaume Massanès (veïns de Mira-sol i membres de l’AAVV Sant Joan de Mira-sol). Hem recorregut el barri partint del Bosc de Can Gatxet fins a arribar al Casal Mira-sol i el solar del futur equipament esportiu i la piscina pública.

En conjunt hem estat de les 15 fins a les 20h caminant, parlant i descobrint Mira-sol. Una llarga tarda que ens ha permès apropar-nos al passat de Mira-sol però també conèixer el seu present i unes pinzellades del seu futur, tot gràcies a les aportacions de les 9 persones que han aportat el seu saber, i l’acompanyament de l’Edu. Ha estat una experiència molt agradable i emotiva, que ens ha fet recordar el gran valor que té la memòria col·lectiva!

L’Edu n’explica l’experiència a la seva web:

“El viernes pasado estuvimos en Mirasol, un barrio de Sant Cugat en dónde se organiza FesCamp, un certamen que vincula participación ciudadana, sostenibilidad y ecología con prácticas artísticas. En mi caso he sido invitado por la organización para desarrollar un proyecto de Memoria sobre el Agua y las vivencias, problemáticas y situaciones que allí se producen en relación al uso de este bien y su distribución urbana. La sesión del viernes nos permitió recoger 4 testimonios sobre distintos aspectos de la realidad local. El resultado serán cuatro paseos sonoros en los que los vecinos de Mirasol son los encargados de dotar de significado, memoria y contenido a sus calles.
El conjunto de grabaciones y el resultado final de este proceso podrá ser escuchado durante el mes de mayo en Sant Cugat del Vallés y a través de internet. El proyecto se enmarca dentro de la serie de propuestas tituladas “Walk & Talk” iniciadas en Huesca el pasado Octubre.
En la foto aparecemos en plena grabación en la Zona de Mas Gener junto a Jordi Sàbat vecino del Barrio e Ignasi Mangué, etnógrafo e historiador del Agua de (por cierto) Marxalenes, Valencia.

provecho también para recalcar y agradecer la profesionalidad, organización y coordinación del Equipo de FesCamp. Esto debería ser lo habitual en todos lados y por desgracia no lo es así que cuando te llevan (literalmente) en volandas hay que agradecerlo!” 

A partir d’aquí, queda revisar tot el material de les gravacions, i donar-li forma de documental sonor, per tal de fer-lo públic el 9 de maig i a l’abast de tothom via internet a mode d’audioguia.
A continuació podeu veure més imatges de les quatre passejades sonores:

3a Sessió
Recerca de imatges històriques i edició de les passejades sonores

La feina transcórre en paral·lel: Per una banda buscant i seleccionant les imatges històriques que il·lustraran cada una de les 4 passejades. Per l’altre fent tota la feina de edició de les passejades: seleccionant els fragments, i fent una síntesis dels 4 per ser escoltats el dia 9 de maig.

 

Resultats

A continuació us fem un presentem els resultats del documental sonor! Disfruteu-lo tot passejant, una bona manera de descobrir el barri de Mira-sol i alhora aproximar-nos a noves mirades de gestió de l’aigua, del territori i la seva comunitat!

Walk & Talk: Mira-sol by edu comelles
Les postals seleccionades es presenten a continuació:

.

Jornada final. Dissabte 9 de maig de 2015

A la jornada final del FesCamp15 es va presentar el documental sonor a través de 4 punts d’escola on poder escoltar les quatre passejades sonores.

Alhora, a les 18h es va presentar el projecte amb una audició conjunta de 15 minuts. El públic, assegut al voltant del mandala gegant, vam escolar les veus dels veïns acompanyades dels sons del barri al llarg de les passejades.

A continuació podeu veure més imatges de les accions del dia a través de les fotografies captades per Jose Tostoneone i Enric Curto:.