Ecosistemes del canvi


Dissabte, Des 17 _ 2016
| Cal TemerariQuarta activitat oberta de tardor del FesCamp. Taula de discussió – vermut per abordar la relació entre problemàtiques mediambientals globals i situacions concretes de la ciutat i els entorns juntament amb les organitzacions i entitats locals que treballen sobre medi ambient, sostenibilitat, territori i paisatge.
Aquesta activitat ha volgut també posar en relació diferents agents locals que treballen sobre temàtiques semblants. Més concretament, i en relació al projecte “Una línia imaginària” proposat per Laia Ramos, artista FesCamp, hem intentat identificar espais que s’associen a la construcció d’imaginaris en relació al paisatge, la memòria o la identitat, i per tant, com aquests són tractats des de les polítiques mediambientals o de la sostenibilitat. El cas concret del territori AP-7 a Sant Cugat, un territori ambigu, híbrid, contradictori, porós i fluid però que alhora és un espai de possibilitats ha servit per iniciar el diàleg sobre cadascuna de les experiències i aproximacions.
En relació a la sostenibilitat es plantegen dues qüestions principals: el canvi climàtic i el peak-oil. Es tracta de dos problemes globals molt importants que ens fan plantejar: podem arribar a resoldre problemes a nivell local sobre canvi climàtic essent aquest un problema de dimensió global? i també, quina resposta hi podem donar des de la vessant econòmica, entenent que la crisi energètica del 2008 va lligada a la crisi del petroli? D’aquestes dues preguntes en sorgeixen unes respostes principals: la qüestió de l’eficiència energètica, i la resiliència social com a possibilitat de poder resistir aquesta devallada d’energia contínua que és a la que, en realitat, ens ha porta al que sembla la contínua crisi econòmica-ecològica-social.
En resposta a la dimensió global sí que podem donar-hi resposta des del món local. Per exemple, augmentant la productivitat local per afavorir al màxim l’autoabastament. En definitiva, es tracta de que a nivell social “necessitem menys coses”, és a dir, que canviem els nostres estils de vida.
L’experiència local ens demostra la capacitat de lluita i resistència que com a ciutadans tenim i podem arribar a tenir. Diferents assistents comencen a explicar la seva vinculació a lluites locals de Sant Cugat i Cerdanyola, com en el cas dels abocadors contaminants a l’AP7 i Cerdanyola, el túnel d’Horta o el cas de l’urbanització de Torre Negra. Tots ells casos d’impacte mediambiental, social, cultural i econòmic sobre el territori. I com des de la lluita veïnal s’ha aconseguit aturar algunes d’aquestes operacions, tot i ser temps difícils, tot i ser “quatre gats”.
D’aquesta conversa compartida en sorgeix la idea d’elaborar, juntament amb aquests col·lectius, un Mapa de Resistències sobre aquests conflictes territorials. Laia Ramos, artista FesCamp serà l’encarregada de dur-lo a terme.

L’activitat va tenir lloc a Cal Temerari el dissabte dia 17 de desembre d’11h a 14h i va comptar amb la participació del Grup de lectura d’Ecologia Política, OSEA – Associació per l’Educació Ambiental, Hora Bruixa, Roger Caballé – Via Verda Cerdanyola, Àlex Cuesta – PAS Sant Cugat, Alfredo Arechavala – Club Muntanyenc, Josep Maria – veí de Can Cabanes, Laia Ramos – artista FesCamp, i els membres de l’organització del FesCamp.