Porcs i Jardins: Lo salvatge i els limits de les nostres ciutats


Dissabte, Oct 08 _ 2016
| Centre Art Maristany


mosaic-from-the-floor-of-the-milan-duomo
Mosaic al terra de la catedral de Milà
La nostra relació amb l’entorn natural ve donada no solament per factors científics sinó també culturals. La construcció de la nostra noció de civilització està directament condicionada pel que considerem “salvatge” o “no civilitzat”. Al llarg de la història cultural occidental trobem diferents moments claus en què hem dibuixat en el nostre imaginari col·lectiu la relació ideal amb l’entorn no humà. Durant aquesta sessió de debat s’explora, a partir de referents en l’art, la música, el cinema i la cultura pop, la nostra relació complexa amb el medi natural. Es parla d’alguns exemples clars de fricció entre el món humà i el món animal, com la situació dels porcs senglars a les poblacions al voltant de Collserola.
 
blithewood
“La natura no et pot envair si ets natura” va ser una de les reflexions d’una de les assistents de la xerrada Porcs i Jardins, la primera activitat oberta del festival FesCamp part del projecte del Quim Packard. La sessió va ser conduïda per un seguit de referents musicals que dibuixaven l’estreta relació entre la cultura i la construcció d’imaginaris col·lectius. De la mateixa manera que Nino Bravo o Frank Sinatra van ajudar en reenforcar certs valors al voltant la noció d’amor d’una època, la pintura del renaixement, la literatura Romàntica i els zoos han ajudat a construir el tipus de relació amb el món “natural” que tenim avui en dia. Podem veure també com la nostra relació amb l’entorn no antropitzat i les especies no-humanes és construïda en coherència amb el nostre sistema econòmic i polític del moment. Com es va veure en la sessió de debat, parlar d’aquesta relació “cultura-natura” pot portar a reflexions transversals com la utilització de gel per refredar la nostra beguda, què fem quan tenim una plaga de formigues a la cuina o com ens confrontem amb la mort, la decadència i els cicles materials. Qüestionar les necessitats i drets d’espècies no-humanes (formigues, geranis, balenes o senglars) ens porta directament a plantejar quines són les nostres necessitats i drets com a espècie humana. Una pregunta que no sempre és fàcil de respondre.
El projecte del Quim Packard continuarà en aquest marc de reflexió a partir d’un cas concret: el del Porc Senglar a Sant-Cugat i voltants. Així, començarà constituint un grup de treball per adreçar el tema d’una manera oberta i plural. Per apuntar-se al grup de treball o per més informació sobre el projecte contacti l’equip de Fescamp a fescamp@fescamp.cat.
 
doorofperception-com-lebensreform-monte_verita-22
Lebensreform Moviment – Comuna Monte Verità