Barricades Inflables Contra en Canvi Climàtic


Dissabte, Mai 27 _ 2017
| Plaça Barcelona, Sant Cugat del Vallès


Després del COP21 de París, el col·lectiu internacional Tools for Action arriba ara a Sant Cugat del Vallès amb aquest taller sobre la construcció de barricades inflables per posar-les en joc en manifestacions contra el canvi climàtic i a partir d’altres accions polítiques. Durant el procés de col·lectiu de muntatge d’una sèrie d’inflables ens explicaran de quina manera encaren la lluita contra el canvi climàtic des de l’art i la protesta.
El taller començarà amb una breu història de la barricada i dels imaginaris que s’han creat al llarg de la història (se’n van predir d’inflables!). Posteriorment, es conduiran una sèrie d’exercicis dinàmics i lúdics que s’utilitzen des de les arts per treballar sobre la pràctica col·lectiva en grups i masses de gent: com ens podem moure ràpidament entre multituds, “segueix el líder”, entre d’altres.
Per últim, es muntarà col·lectivament entre els participants del taller una de les barricades del col·lectiu i es posarà en joc de forma lúdica experimentant a partir de noves tàctiques.

Dues experiències prèvies desenvolupades pel col·lectiu són “Fabriqué à Paris”, “D12” i “Die Spiegel Barrikade & Vienna”. El concepte de barricada es va originar a Paris i és en aquesta mateixa ciutat on el col·lectiu Tools for Action va inventar un nou inflable per la protesta a la Cimera del Clima de 2015. Aquestes barricades inflables eren “Made in Paris” i es van enviar a diferents grups activistes d’arreu del món per utilitzar-les el 12 de desembre, el dia de la conferència de la cimera. En el cas de “Die Spiegel Barrikade” (La Barricada Mirall), es tracta d’una escultura social conformada per cubs inflables platejats i reflectants que es poden ajuntar en poc temps i convertir-se en una barricada. Aquestes eines lúdiques van ser construïdes per ciutadans de Dortmund que protestaven contra la xenofòbia i el què es va anomenar el “Dia del Futur Alemany”, la trobada neo-nazi del 4 de juny de 2016. La barricada es va dissenyar per permetre als habitants de Dortmund, literalment, sostenir un mirall vers els partidaris de l’extrema dreta i deixar així espai per reflexionar en quina societat volem viure.